dimarts, 7 de març del 2023

Dia Internacional de la Dona


L'any 1975 l'ONU posa de manera oficial una data per recordar la lluita en pro de la igualtat, la justícia, la pau i el desenvolupament, es tracta del 8 de març, el Dia Internacional de les Dones.

Aquest dia recorda els drets de la dona per participar en la societat en condicions d'igualtat amb l'home. Aquesta lluita i els avenços aconseguits es troben dins del moviment feminista.

Aquestes preguntes i les seves respostes t'ajudaran a entendre millor aquest moviment:

Què és el feminisme?

És un moviment social i polític que demanda la igualtat real entre dones i homes.

D'on surt el nom "feminisme"?

Seguint la genealogia del terme "masclisme", Alejandro Dumas, fill (famós per escriure la novel·la La Dama de les Camèlies), l'any 1872 va fer servir aquesta paraula, com a insult, per a referir-se a les dones sufragistes, que lluitaven per tenir la mateixa educació i els mateixos drets que els homes. Més tard, les mateixes sufragistes van prendre aquest nom com a propi.

Quin és el color del feminisme?

Al principi de les lluites, hi havia tres colors que s’identificaven al moviment: lila, blanc i verd.

L’activista anglesa Emmeline Pethick deia que “El violeta, és el color de la reialesa, simbolitza la sang reial que corre per les venes de cada lluitadora pel dret a vot, simbolitza la seva consciència de llibertat i la seva dignitat. El blanc representa l'honestedat a la vida privada i a la vida política. I el verd, l’esperança d’un nou començament.”

Però hi ha altres teories, com que la suma de blau (masculí) i rosa (femení) fan violeta que és el símbol del feminisme com a moviment igualitari.

Clica aquí per a més informació sobre el feminisme


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada