dilluns, 22 de juny del 2020

Especial Sant Joan

Per la revetlla de Sant Joan no hi poden faltar les coques i els petards!

La Revetlla de Sant Joan, també anomenada la Nit de les Bruixes o la Nit del Foc, és una celebració popular i màgica que recorda les festes antigues en honor al Sol.

Es diu que, la Nit de Sant Joan, el foc allunya els mals esperits. La tradició és fer una foguera amb un munt d'estris vells, fustes i cartrons i, fins i tot, hi ha qui crema també els apunts de l'escola per aconseguir bones notes en el proper curs... (a molts pobles s'ha de demanar permís per encendre una foguera al carrer i fer-ho únicament allà on l'ajuntament ho indiqui).

Tradicions, rituals i sortilegis
Antigament durant la nit de Sant Joan es feien diferents sortilegis i es considerava que els conjurs tenien més efecte. Hi ha molts exemples d'encanteris i dites relacionades amb la felicitat, els estudis i la salut. Et proposem uns quants rituals per a què et donin bonaventura. Recorda que s'han de fer a les 12 en punt de la nit, si no no es compliran...
Anota en un paper un desig o alguna cosa que vulgueu oblidar o que no vulgueu tenir aquest any. Quan siguin les 12 de la nit cremeu el paper a la foguera.
Si celebres la revetlla a prop de la platja, pots descalçar-te i ficar els peus a l'aigua. Cada vegada que vingui una onada l'heu de saltar, així fins saltar set onades. Fent això tindràs un any amb molta sort!
Pots agafar unes petxines o pedres de la platja i et serviran com a talismans durant tot l'any...

Petards

Has d'anar molt en compte amb els petards i respectar les instruccions que t' indiquen els grans. Et donem alguns consells:
No et guardis els petards a les butxaques ni els encenguis a casa!

No posis els petards o coets prop de la cara i el cos. Vigila quan encenguis els petards. Segueix les instruccions que s'indiquen.

Recorda que als llocs on es fan revetlles cal recollir la roba estesa i els tendals, i tancar portes i finestres. No llencis petards ni coets prop d'un bosc, has de vigilar amb els incendis.

No encenguis coets que estan trencats. I sobretot no tiris coets amb la mà! Podries cremar-te. I vigila molt amb el ble: encenent-lo sempre per l'extrem. Si un petard no s'encén bé, no el toquis més. Et pot petar a les mans!

No fiquis mai petards dins de totxanes, ampolles, etc, en explotar fan metralla i poden fer mal. No els llencis mai contra ningú!ATENCIÓ, MOLT IMPORTANT : L'ús de mascareta mentre es manipula pirotècnia no és gens recomanable. D'altra banda es prohibeix utilitzar gel hidroalcohòlic, és un producte molt inflamable.

Per últim a les biblioteques trobaràs alguns contes inspirats en aquesta nit tan meravellosa:




































































Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada