divendres, 8 de març del 2019

Dia internacional de les dones

El Dia Internacional de la Dona  és un símbol per a les dones dels cinc continents. Amb el pas del temps la seva raó de ser ha anat canviant. Aquesta celebració s'implanta definitivament quan l'any 1977 les Nacions Unides declaren el 8 de març com a Dia Internacional de la Dona. En un principi es reclamaven unes millors condicions de treball i de vida. Els drets polítics i les manifestacions en favor de la pau, són  altres temes que es troben en l'origen d'aquesta diada.
Un incendi a una fàbrica amb moltes dones treballadores mortes i una manifestació de treballadores textils seguida d'una gran vaga, van tenir dues coincidències: van passar a Nova York i van passar un 8 de març. Es deia que per això aquest era el Dia de la Dona. Malauradament hi havia una part que no era veritat. Cap dels dos fets es va produir un 8 de març.
En realitat les celebracions del 8 de març són el resultat de tot un procés:
Els anys 1909 i 1910 comença la celebració del Woman's Day el darrer diumenge del mes de febrer als Estats Units. Posteriorment es canvia a mitjans de març i es comença a seguir a molts països d'Europa. Era una reivindicació dels drets socials i el dret de vot.
Un cop aquesta commemoració arriba amb força a Europa, es produeix un ball de dates. Se sap que el primer país que va celebrar el Dia Internacional de la Dona en data 8 de març va ser Alemanya. Unes mobilitzacions de dones russes a causa de la fam durant la Primera Guerra Mundial que comencen també en 8 de març van fer que aquesta fos la data definitiva.
Així la festa sorgeix a partir de les lluites de les dones nord-americanes, continuades per les europees, pel dret al vot, principalment, i la data actual esdevé fixada, sobretot, per una gran mobilització de les dones russes.
Aquesta diada serveix per reivindicar i reconèixer el paper de la dona en el món del treball i en la societat en general.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada