dimecres, 5 de novembre del 2014

La Caixa de la tardor: un projecte nou!

Aquesta Tardor les biblioteques públiques de Ribes i Les Roquetes hem posat en marxa un projecte en col·laboració amb les llars d'infants municipals.

Sota el títol Les caixes de les estacions de l'any farem quatre sessions per cada classe de 2 a 3 anyets de les llars d'infants municipals al llarg de tot aquest curs, i hi treballarem amb la caixa de la tardor, la caixa de l'hivern, la caixa de la primavera i la caixa de l'estiu

Aquest és un projecte pensat per promoure el gust per la lectura entre els més petitons (en aquest cas la lectura d'imatges) i a banda de triar i remenar els contes sobre l'estació de l'any que toqui, es treballaran dites, colors, fruites, sons i cançons. A cada sessió hi explicarem un conte que servirà per presentar el material que trobaran a la caixa. I la caixa de l'estació es quedarà unes setmanes a la llar perquè les educadores puguin treure'n el màxim profit i els nens i nenes puguin mirar tots els contes que els hem escollit en relació a l'estació de l'any que toqui.

Igual que s'ha fet per altres projectes, la proposta s'ha preparat colze a colze amb les llars i agafant les idees de les educadores més creatives, ja que de fet són elles les que coneixen el tarannà dels més petitons. Aquest fet fa que la preparació del material i la proposta sigui molt enriquidora! 

El projecte de les caixes aquest curs arribarà a 7 classes de 2 a 3 anys: 4 classes a les llars municipals de Ribes i 3 a la llar d'infants de Les Roquetes.

A Ribes:
- a 2 classes de la Llar d'Infants Municipal L'Espígol;
- a 2 classes de la Llar d'Infants Municipal El Cargol.

A Les Roquetes:
- a 3 classes de la Llar d'Infants Municipal Tres Pins.

Posada en marxa: 

Ahir dimarts la Laia va posar en marxa el projecte a la Llar d'Infants Municipal L'Espígol. 

Aquest matí de dimecres, que ens hem llevat amb un dia plenament de tardor, l'Ester ha anat a la Llar d'Infants Tres Pins de Les Roquetes, carregada amb una capsa plena fins dalt folrada de paper de diari, fulles seques, bolets i castanyes, un davantal i un cistell. Avui la Biblioteca Josep Pla ha posat en marxa aquest projecte a dues de les tres classes de 2 a 3 anys de la llar de Les Roquetes, dimecres que ve tocarà fer-ho a la tercera.

La Caixa de la Tardor a la Josep Pla:  

Avui hem portat la caixa de la tardor a la classe de les tortugues i a la classe de les girafes!
Hem parat la taula amb tot el material de la Tardor. 

Hem parlat de la Senyora Tardor, que no fa gaire va arribar a la biblioteca i ens va ensenyar tot el que portava a les butxaques de la seva faldilla i del seu davantal: bolets, carbasses, fulles seques, castanyes i els colors de la tardor!

De la butxaca del davantal va treure una dita: Groc, vermell, taronja i marró, són els colors de la Tardor. De dins la caixa hem mirat unes imatges de fruits de tardor ordenades per aquests colors.
De dins la caixa l'Ester ha tret un conte: Ton i Rita a la Tardor, de Sylviana Dicovskiy i il·lustrat per Sofía Balzola, editat per Publicacions de l'Abadia de Montserrat. És un conte acompanyat per un CD, i aquesta és la gràcia, que mentre s'explica el conte pots escoltar els sons que et proposen i fins i tot alguna cançó. Hem escoltat el so de quan trepitgem fulles seques, dels ocells, del riu, de les granotes...

Hem sentit el sorollet que fa la pluja i els trons. Hem vist un cargolet que sortia d'entre unes fulles seques...

I hem conegut un esquirol amb una cua llarga i peluda, i unes orelles escabellades, que volia menjar una pinya! Hem repartit un titella amb un esquirolet fet amb un bastonet de gelat, i tots junts hem cantat Plim, plim, plim, pliiiiiiim salta l'esquirol.

Hem acabat l'activitat cantant la cançó M'agrada la Tardor.

Podeu fer una ullada al llistat de material que hi ha a la caixa de la tardor tot seguit.


Dimecres que ve portarem la caixa de la tardor a la classe de les vaquetes de la Llar d'Infants Tres Pins!

Ara ja hem començat a treballar amb la caixa de l'hivern... quines sorpreses hi trobarem?

Bones lectures de tardor!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada